Thursday, December 23, 2010

apa itu 'NATAL' ?

mmg byk org Melayu pakai topi di shopping complex mcm Timesquare, Pavilion...ish3x...ape bestnye smbut krismas nie...???TOKWAN CHEQ KATA "HEBAT GAK SI BOROI BAJU MERAH TU TERBANG MLM2 BUTA,DIA BUAT PA TU?'"hehehehe

seperti tajuk diatas,
kita sedia maklum sambutan Christmas akan tiba x lama lagi,
dimana saja pasti ada jualan murah semperna sambutan Christmas nie

contoh kes
dan kita sedia maklum, santa claus agak sinonim dengan sambutan perayaan nie
rata2 company/syarikat/kedai buat sale sane sini,
untuk menambahkan daya tarikan tersebut, para pekerja mereka diberi topi berupa topi
santa

tetapi, apakah hukum nya pada umat islam yang memakai nyer??

------------------------------------------------------------------------------------

sebahagian ayat2 Al-Quran dan petikan Hadis


"Dan mereka (yang diredhai oleh Allah itu ialah orang-orang) yang tidak menyaksikan yang palsu, dan apabila mereka bertemu dengan (orang-orang) yang mengerjakan perbuatan-perbuatan yang sia-sia, mereka melaluinya dengan menjaga kehormatan diri (membersihkan diri darinya)." (al-Furqan : 72)"Sesiapa yg menyerupai sesuatu kaum, maka dia termasuk dlm golongan tersebut" - hadis.
Daripada Surah al-Kafirun (109) ayat 1-6, maksudnya: "Katakanlah (Muhammad) wahai orang-orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah. Dan kamu tidak menyembah apa yang aku sembah. Dan aku tidak beribadat sebagaimana kamu beribadat. Dan kamu tidak beribadat sebagaimana yang aku beribadat. Dan bagi kamu agama kamu, dan bagi kami agama kami."Daripada Surah Luqman (31), ayat 13 - sesungguhnya mempersekutukan (Allah) adalah benar-benar kezaliman yang besar."
sedikit penjelasan,

kita dilarang mencontohi/mengambil cara/sambutan perayaan orang kafir dalam hidup kita, walaupun ucapan (wish/greeting) selamat dan sebagainya

bertukar2 hadiah? pun termasuk dalam hal ini, hukum nye haram

kenape?

Adapun sebenarnya, merayakan perayaan kaum kuffar adalah sama saja seperti kita ini merestui/menyokong/meraikan perbuatan mereka yang kafir dan mensyirikkan Allah. Adalah meraikan & mengucapkan tahniah (wish) atas perayaan mereka, adalah termasuk ke dalam perbuatan menyekutukan Allah. Ini kerana, perayaan-perayaan yang dilakukan (dirayakan) oleh orang-orang kafir itu adalah bagi tujuan meraikan agama mereka dan bertitik tolak kepada persoalan aqidah. Sebagai contoh, perayaan krismas (oleh kaum nasara/kristian) yang mana mereka menganggap bahawa Isa (Jesus sebagai anak tuhan) dan perayaan krismas (hari natal) adalah sebagai suatu tarikh untuk mereka meraikan kelahiran Jesus christ sebagai anak tuhan. Apakah kita sebagai muslim (yang bersih aqidahnya dari semua itu) mahu meraikan sama?Ibnul Qayyim berkata, “Hendaklah behati-hati jangan sampai terjerumus sebagaimana orang-orang bodoh, ke dalam ucapan-ucapan yang menunjukkan redha mereka terhadap agamanya. Seperti ucapan mereka, “Semoga Allah membahagiakan kamu dengan agamamu”, atau “memberkatimu dalam agamamu”, atau berkata, “Semoga Allah memuliakanmu”.bemberi tahni’ah kepada orang-orang kafir hal-hal yang diperbolehkan (mubah) adalah dilarang jika mengandungi makna yang menunjukkan rela kepada agama mereka. Adapun memberikan tahni’ah atas hari-hari raya mereka atau syi’ar-syi’ar mereka adalah haram hukumnya dan sangat dikhuwatirkan pelakunya jatuh kepada kekufuran. (Sheikh Dr. Soleh Bin Fauzan al-Fauzan, Kitab at-Tauhid, jil. 1 di bawah tajuk al-Wala’ wal Bara’)
--------------------------------------------------------------------------------

Kesimpulan nya...

kita dilarang meniru cara mereka @ menyambut perayaan mereka dengan cara mereka,
secara tidak langsung akan jatuh kufur & shirik kepada ALLAH tanpa kita sedari

dan kalau kita ambil contoh hadis ini

"Sesiapa yg menyerupai sesuatu kaum, maka dia termasuk dlm golongan tersebut" - hadis.


amat jelas la, meniru sesuatu budaya/cara sesuatu kaum yang tak elok itu adalah salah (pemakaian,perundangan, gaya hidup dan sebagai nya)


Soalan lazim,
saya ade sedara, adik beradik bukan muslim, atau ibubapa saya atau saudara saya bukan muslim, adakah saya dilarang datang ke majlis sambutan seperti itu?

jawapan
sebagai umat islam, kita digalakkan untuk mengeratkan silaturrahim antara sesame manusia (saudara,jiran kawan2 dan sewaktu dengan nya)
tapi jauhkan diri dari upacara keagaaman mereka (dari turut serta)


No comments:

Post a Comment